Paleolit táplálkozás

Karfiolpüré

Hozzávalók

·         1 karfiol

·        

·         bors

·         5 dkg vaj

·         víz

Elkészítés

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm és hozzáadom a vajat, a borsot és egy kis sót. Botmixerrel pépesítem. Érdemes megkóstolni, és ha szükséges utána sózni illetve borsozni.

Hagymalekvár

Hozzávalók

·         25 dkg lilahagyma

·         2 dkg vaj

·         3 teáskanál nyírfacukor

·        

·         őrölt fekete bors

·         1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés

Megolvasztom a vajat és a szeletekre vágott lilahagymát hozzáadom. Amikor a hagyma megfonnyadt sóval, borssal ízesítem, hozzákeverem a cukrot és a balzsamecetet. 20-25 percig párolom és kész is van.

Párolt zöldségek sajttal

Hozzávalók

·         4-5 db kisebb cukkini

·         1 db nagy fej hagyma

·         1-2 db paradicsom

·         2 db paprika

·         15 dkg trappista vagy füstölt sajt

·         oregánó

·         bazsalikom

·         kakukkfű

·        

·         bors

Elkészítés

A zöldségeket megmosom, és felkarikázom, illetve felszeletelem. Meglocsolom olivaolajjal és befűszerezem a zöldségeket. Folyamatos keverés mellett 10 percig fonnyasztom őket, majd jénai tálba teszem megszóróm sajttal és 10 percig a sütőbe teszem Kockára vágva tálalom.

Párolt gyümölcsök

Húsokhoz nagyon finom köret.

Hozzávalók

·         2 alma

·         2 körte

·         1 ananász

Elkészítés

Az almát és a körtét meghámozom és kockákra vágom. Az ananászt megtisztítom és ezt is felkockázom. Egy serpenyőben nagyon kevés vízzel megpárolom.

Grillezett zöldségek

Hozzávalók

·         vöröshagyma

·         paradicsom

·         padlizsán

·         cukkini

·         oregánó

·         bazsalikom

·         zöldfűszer-keverék

·         olivaolaj

Elkészítés

A zöldségeket fűszeres olivaolajjal meglocsolom és WOK sütőben vagy grillen megsütöm őket. Kiváló köret.

Fehérrépa püré

Hozzávalók

·         1,5 kg fehérrépa

·         3 dkg vaj

·        

Elkészítés

A megtisztított petrezselyemgyöreket apró darabokra vágom, és sós vízben felteszem főni. Amikor puhára főtt a leszűröm, de főzőlevéből egy kicsit félreteszem. Hozzáadom a vajat és a főzőléből egy keveset és botmixerrel pépesítem. Egy krémes állagú finom köretet kapunk.

Sütőtök-püré

Hozzávalók

·         2 közepes sütőtök

·         3 dkg vaj

·        

·         szerecsendió

Elkészítés

A sütőtököt darabokra vágom, kiveszem a magokat és a sütőben puhára sütöm. Ha megsült egy kiskanállal a sütőtök húsát kikanalazom szerecsendióval, vajjal és sóval fűszerezem. Alaposan összekeverem és megkóstolom, ha még szükséges utólag sózom.

Cukkinilepénykék

Hozzávalók

·         1 közepes cukkini

·         3 egész tojás

·         1 kis csokor petrezselyem

·         4-5 evőkanál zabpehelyliszt

·        

·         bors

Elkészítés

A cukkinit meghámozom, és durva reszelőn lereszelem, majd megsózom. A tojásokat összekeverem, beleteszem a kinyomkodott cukkinit, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet, majd sózom, borsozom, és forró serpenyőben, kevés olajban, evőkanálnyi adagokban kisütöm, és reszelt sajttal megszórom. Köretnek, sült hús mellé tálaljuk.

Fokhagymás cukkini

Hozzávalók

·       3-4 kisebb cukkini

·       10 dkg füstölt szeletelt bacon

·       1 fej vöröshagyma

·       2 gerezd fokhagyma

·       Worchester szósz

·      

·       bors

·       olívaolaj vagy zsír

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát és bacont kevés olajon megpirítom és a kockára vágott cukkinit hozzáadom. 3-4 percig együtt párolom majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Worchester szósszal meglocsolom pár percig együtt főzöm és már fogyasztható is. Húsokhoz kitűnő köret. 

vissza a címoldalra





E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


paleolit.qwqw.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by qwqw.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!